صحافی کتاب

آیا می دانید صحافی کتاب در دوام آن نقش بسیار مهمی دارد؟ شاید در نگاه اول این موضوع کمی عجیب باشد، اما استفاده از یک روش صحیح صحافی سبب می شود که کتاب شما به صورت ردیف و کاملاً استاندارد وارد بازار شود.

صحافی کتاب چیست؟

بهتر است صحافی کتاب را به زبانی بسیار ساده توضیح دهیم. به طور کلی صحافی کتاب به معنی فن تنظیم است، به این صورت که صفحات کتاب بهم بسته شده و در نهایت در بین دو پوشش قرار بگیرد. به این پوشش جلد گفته می شود. صحافی جلد کتاب از پاره شدن و فرسودگی آن جلوگیری می نماید. به طور کلی صحافی کتاب سبب می شود که صفحات مربوط به هم که یک کتاب را تشکیل داده اند به صورت سازمان یافته ای در کنار هم قرار بگیرند. روش های بکار برده شده در صحافی انواع کتاب تفاوت بسیاری باهم دارد و استفاده از این روش ها اغلب به حجم صفحات کتاب و میزان ابعاد آن بستگی دارد.

مراحل صحافی کتاب

به طور کلی می توان صحافی کتاب را به سه مرحله تقسیم نمود. در ابتدا برای این امر از ترکیب بندی استفاده می شود، ترکیب بندی به معنی کنار هم قرار دادن صفحات کتاب بر اساس شماره صفحه می باشد. برای ترکیب بندی ابتدا می بایست با استفاده از ماشین اوراق بزرگ به صورت کاملاً دقیق تا شود، این مرحله از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در نهایت سبب می شود صفحات به طور دقیق پشت هم قرار بگیرد. لت گذاشتن یکی دیگر از مسائل مهم در گام اول می باشد و به معنی قرار دادن صفحات رنگی بوده و البته سلیقه ای می باشد. برای مرتب کردن صفحات کتاب اغلب از ماشین های خاصی استفاده می شود و در نهایت از طریق دوختن ته فرم های هر جلد می توان گام اول را به پایان رساند.

در گام دوم که به شکل بندی مشهور است در ابتدا از کوبیدن استفاده می شود تا تورم های ایجاد شده از بین برود، چسب زدن از شل شدن کوک ها جلوگیری می نماید. بریدن لب های ناهموار سبب یک دست شدن کتاب شده و در نهایت گردسازی و پشت کوبی اعمال خواهد شد.

در گام سوم صحافی انواع کتاب که به جلد بندی مشهور است در ابتدا جلد کتاب با استفاده از جنس های مشخص ساخته می شود. چاپ جلد صورت می گیرد، با استفاده از دو آستر عمل جلدگذاری صورت گرفته و در نهایت انتظار برای خشک شدن مطرح می باشد.

انواع صحافی کتاب

برای صحافی کتاب در ابتدا عمل تاکردن صورت می پذیرد. تاکردن خود دارای چندین روش است. به عنوان مثال انواع تای رولی، تای آشیانه ای، تای تودرتوو … که هر کدام با توجه به نوع کتاب انتخاب می شود.

دوخت در صحافی نیز دارای چندین روش می باشد. دوخت حلقه ای یکی از روش های دوخت در صحافی کتاب بوده که برای کتاب هایی که دارای سیم فلزی هستند مناسب است. دوخت لبه ای یکی از روش های ارزان صحافی کتاب بوده و البته شاید کیفیت آن به خوبی سایر روش ها نباشد اما قطعاً راضی کننده خواهد بود. دوخت عطف با مفتول نتیجه این روش در نهایت یک نمونه صحافی کتاب ایده آل خواهد بود و تمامی صفحات کتاب به صورت کامل یکدست در کنار هم قرار می گیرند.

جنس جلد بکار برده در صحافی کتاب

به طور کلی جنس استفاده شده در صحافی کتاب می تواند بر طبق سلیقه فرد تغییر نماید. به عنوان مثال اگر می خواهید هزینه کمتری نمایید می توانید به سراغ جنس های مقوایی بروید که خود شامل مدل های ضخیم و یا نازک می باشد. استفاده از این جنس برای صحافی اغلب بسیار ارزان است.

استفاده از جنس سلفونی یکی از متدهای جدید در صحافی بوده و به نوعی با استفاده از یک لایه نازک پلاستیک بر روی جلد کتاب به وسیله دستگاه دوام بیشتری به کتاب می بخشد.

جلدهای گالینگور که به جلد سخت مشهور است، در این جلدها از پلاستیک های بسیار مقاوم با طرح های رنگی و گاه برجسته برای برای کتاب استفاده می شود. روکش های پلیمری در این جنس ها به آن زیبایی صد چندان می بخشد.

نظرتان را بگویید